O winnicy

 

Urzekająca okolica, w części rozciągającej się od Tarnowa na południe na styku Kotliny Sandomierskiej i Karpat Zachodnich. Ziemia, wzgórz pokrytych bukowymi lasami, przecięta rozległą doliną Dunajca, o niezwykle żyznej glebie i bogatej roślinności. Obfituje w wiele pamiątek minionych lat w postaci dworków, dworów, pałaców i ruin zamków. To wspaniałe miejsce na uprawę winorośli.

 

Zobacz wina Zadora

Nasza historia

Witamy na Winnicy Zadora

Położona w Małopolsce w Szczepanowicach nad Dunajcem, w powiecie tarnowskim, który jest uważany za „Polski biegun ciepła”. Okolica łagodnych wzgórz, pięknych bukowych lasów oraz zabytków w postaci ruin zamków średniowiecznych, pałaców i dworów.
Winnica założona w 2007 roku w pobliżu miejsca, gdzie była winnica prowadzona przez dwór Chrząstowskich herbu Zadora, właścicieli wsi Szczepanowice,aż do początku XX w.
Uprawa aktualnie zajmuje powierzchnię 2,3 ha, położona na stoku o nachyleniu średnia 10 % i wystawie południowej – 280 m npm. Typ gleby – pylisto – gliniasto – kamienista (czerwony piaskowiec), kwasowość pH – 6,88.
Odmiany winorośli, które są przez nas testowane pod względem przydatności w tych warunkach uprawy: łączna ilość krzewów winorośli 9000 szt:
na wina białe:
Johanniter, Solaris, Phoenix, Merzling,Seyval Blanc, Helios, Ortega, Orion, Bianca,Chardonnay, Hibernal;

na wina różowe i czerwone:
Regent, Rondo, Dornfelder,Pinot-Noire, Cabernet Cortis, Leon Millot, Marechal Foch

Winnica Zadora od 4 Sierpnia 2015 roku jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska w ramach Europejskiej Sieci Regionalnej Dziedzictwa Kulinarnego.

https://www.malopolska.pl/malopolskismak/dziedzictwo-kulinarne

http://www.culinary-heritage.com